3. szabály: A labda

A labda

3:1

A labda borítása bőrből vagy szintetikus anyagból készül. Alakja gömbölyű. A külső anyag nem lehet fényes vagy csúszós (17:3).

3:2

Az egyes kategóriákban a következő kerületű és súlyú labdákat kell használni:
• A férfiak és a 16 éven felüli évjáratúak esetében 58-60 cm és 425-475 g (IHF 3-as méret);
• A nők, a 14 éves kor feletti leányok, valamint 12-16 év közötti fiúk esetében 54-56 cm és 325-375 g              (IHF 2-es méret);
• A 8-14 év közötti leányok és 8-12 év közötti fiúk esetében 50-52 cm és 290-330 g (IHF 1-es méret).

Magyarázat
Magyarázat:
A technikai követelményeket, amelyeket minden nemzetközi versenyen a labdával szemben teljesíteni kell, az IHF labda szabályzata tartalmazza.
A „mini” kézilabdában használandó labda méretét és súlyát nem szabályozza a normál játékszabályzat.
MKSZ JAB állásfoglalása
A labdán megengedett a reklámfelirat használata.
A labda lehet többszínű, multicolor.

3:3

Minden mérkőzésre legalább két szabályos labdát kell előkészíteni (3:1-2. szabály). A tartaléklabdának a mérkőzés alatt az időmérő asztalánál mindig és azonnal rendelkezésre kell állni a játék folyamán.

MKSZ JAB állásfoglalása
Mindkét csapatnak a sorsoláskor a szabályoknak megfelelő labdát kell előkészíteni.
(Csak NB I-es, NBI/B-s és NB II-es mérkőzéseken!)

Bajnoki mérkőzést megelőzően a hazai csapat köteles két egyforma márkájú labdát a választáskor a játékvezetőknek bemutatni.

3:4

A játékvezetők döntik el, mikor kell igénybe venni a tartalék labdát. Ebben az esetben a játékvezetőknek a tartalék labdát mihamarabb játékba kell hozniuk annak érdekében, hogy a játékmegszakítás minimális legyen és elkerüljék a játékidő-megszakítást.

MKSZ JAB állásfoglalása
A tartalék labdát, ha az eredeti labda ismét játékra alkalmassá válik (megtisztították, távolról visszakerült, stb.) csak akkor kell visszacserélni, ha a játékvezetők azt a tartalék labda alkalmatlansága miatt indokoltnak látják. (A tartaléklabda az eredeti labdával azonos értékű, szabályos.)
A játékvezetőknek gondoskodni kell arról, hogy a mérkőzés játékideje alatt további labdák a versenyhelyen, különösen a cserehelyen ne legyenek hozzáférhetők.